Eerste huis kopen

Het kopen van je eerste huis is leuk, maar ook best spannend. Er komen veel vragen op je af: kan ik de woning wel financieren, hoe regel ik de hypotheek? Of misschien vraag je je af of je niet beter kunt huren. Met het stappenplan hieronder help ik je op weg.

Stap 1: Huren of kopen?

Vind je het toch fijner om samen met mij te kijken hoeveel je kunt lenen? Plan dan meteen een afspraak in.

Stap 2: Jouw ideale eerste huis

Wat zijn je woonwensen? Zoek je een bestaande woning of woon je toch liever in een nieuwbouwhuis? Wil je in de stad wonen of in een landelijke omgeving? Kijk eens rond op huizensites als Funda en Jaap.nl om erachter te komen wat er bij jou in de buurt te koop is.

Stap 3: Je droomhuis financieren

Als starter op de woningmarkt heb je de keuze uit twee verschillende hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Een combinatie van die twee is ook mogelijk. In alle gevallen heb je aan het einde van de looptijd je hypotheek helemaal afgelost.

Hoe ziet mijn ideale hypotheek eruit?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het deel aflossing wordt steeds groter en het deel rente kleiner. Je kunt daardoor met de jaren minder hypotheekrente aftrekken van de belasting, waardoor je netto maandlasten stijgen.

Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten in de eerste jaren het hoogst en worden ze daarna steeds lager. Je lost elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente. Het rentedeel wordt met de jaren kleiner.

Extra zekerheid? Dan is de Nationale Hypotheek Garantie ( NHG) een optie.

Een aantal voordelen van NHG:

  • Lagere hypotheekrente
  • Je hypotheek voldoet aan de normen van het NIBUD voor verantwoord lenen
  • Ook mogelijk voor startende ZZP’ers
  • Energiebesparende voorzieningen meefinancieren

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperk je de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Moet je je huis gedwongen verkopen en blijft er een restschuld over, dan kan NHG die schuld overnemen. Omdat je hiermee de bank extra zekerheid biedt, krijg je een lagere hypotheekrente.

Ik kan voor je beoordelen of je aan alle voorwaarden voldoet om een hypotheek met NHG te krijgen en help je die aan te vragen.

Maximale NHG in 2021

Voor 2021 is de kostengrens vastgesteld op €325.000. Voor woningen waarbij energie besparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk €344.500

Benieuwd of jij voor NHG in aanmerking komt? Plan een afspraak met mij in. Ik help je graag verder.

Stap 4: Een huis kopen!

Je bod is geaccepteerd en je hebt een voorlopig koopcontract getekend. Nu wordt het tijd om een hypotheek te regelen. Ik help je met al het papierwerk en zorg ervoor dat jij de hypotheek afsluit die bij jou past. Een eerste huis kopen is geen eenvoudige onderneming, maar je staat er niet alleen voor. Benieuwd wat ik voor je kan doen? bel mij dan op 06 – 39 79 89 58

Afspraak maken?

06 – 39 79 89 58
hypotheek@gerardjouwhypotheekadviseur.nl

Fok 25
8441 BL
Heerenveen