Hybride hypotheek / spaarbeleggingshypotheek
Bij een hybride hypotheek worden de voordelen van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek met elkaar gecombineerd. Je bepaalt zelf hoe groot je beleggings- en spaardeel is. Wil je liever zekerheid met sparen? Of durf je risico te nemen door wat meer te beleggen? De keuze is aan jou!
Voordelen
- De spaarbeleggingshypotheek is zeer flexibel: je kunt tussentijds switchen van sparen naar beleggen en andersom. Wanneer je wilt kun je meer risico (beleggen) of juist minder risico (sparen) nemen.
- Je lost niet direct af op je hypotheek, waardoor de rente gedurende de gehele looptijd aftrekbaar blijft (dit geldt alleen als je hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten is).
- Als je spaart, behaal je bij een hoge hypotheekrente een hoog gegarandeerd rendement.
- Heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) als levensverzekering, dan bouw je onder voorwaarden belastingvrij vermogen op in box 1.
Nadelen
- Als de resultaten bij je beleggingsdeel achterblijven, kan dat gevolgen hebben voor je spaargedeelte. Je kosten voor de overlijdensrisicoverzekering stijgen dan. Dit drukt op de resultaten van zowel je beleggings- als spaardeel.
- De beleggingsvariant kent hoge kosten in de eerste jaren. Bij de beleggingsvariant van de spaarbeleggingshypotheek heb je daardoor doorgaans een onevenredig lage waardeopbouw in de eerste tien jaar.
- Je rendement op het beleggingsdeel is variabel. Het is onzeker of je aan het einde van de looptijd je hele hypotheekbedrag kunt aflossen.
- Heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan ben je gebonden aan fiscale regels. Hierdoor ben je minder flexibel.